Jættestuekoncerter i Julianehøj

Søndag d. 17. juni er der koncert med Hanne Methling i Julianehøj ved Jægerspris Slot.

Den mere end 5000 år gamle jættestue stammer fra bondestenalderen, men i 1700-tallet blev jættestuen udgravet på foranledning af Arveprins Frederik. Ved udgravningen fandt man menneskeknogler, en kobber- eller bronzedolk samt flintredskaber.

Billedhuggeren Johannes Wiedewelt omdannede 1776-89 jættestuen til Julianehøj med mindesten for hedenske danske konger og berømte nordmænd og danskere til den tilstødende mindelund ved Jægerspris Slot.

Arveprins Frederik navngav det nye monument efter sin mor enkedronning Juliane Marie.

Men søndag den 17- juni, vil Hanne Methling forsøge at bringe den tilbage til sit ophav i stenalderen og invitere på en rejse tilbage til vores forfædres verden og med sange vække mænd, kvinder og børn til live, så man kan høre dem og se dem for sig – i deres gøremål, tanker og drømme, hvor det praktiske og åndelige går hånd i hånd.

Sangene tager afsæt i de arkæologiske fund, forskernes fortolkninger og Hanne Methlings indlevelse i stenaldermenneskenes liv og hverdag. Det musikalske udtryk er nutidigt i folke- og verdensmusik-genren med guitar som akkompagnement. Dertil indslag af ben-fløjte, tromme og brummer for også at og give et autentisk lyd-glimt af stenalderen.

Der er to forskellige koncerter – Jægerstenalder og Bondestenalder. Hver koncert varer ca. halvanden time og imellem sangene fortælles om perioden. Koncerterne henvender sig til voksne, unge og store børn.

Kl. 13.00 – Jægerstenalder
Hør om neandertalernes møde med Homo sapiens. Følg med rensdyrjægerne ud på tundraen efter istiden. Landet springer langsomt i skov, og her møder vi Maglemose-jægerne på deres sommerboplads og på uroksejagt. Hør om fiskerdrengene og om brugen af urtemedicin. Kom med til Ertebølle-pigens bryllup, og hør om hendes families møde med de første bønder i syd.

Kl. 15.00 – Bondestenalder
Den tidlige bondekultur har præget landskabet med storstilet byggeri af langhøje, dysser og jættestuer. Hør hvordan, vi tror, de byggede dem. Mød åndemanersken, og pottekonen der fremstiller et offerkar. Følg med flinthuggerne ned i flintminen. Og med klanen, der må flytte efter ny jord at dyrke. Hør om de gådefulde stendyngegrave og om yamnaia-folkets indvandring.

Læs mere om koncerterne på hannemethling.dk/julianehoej