Frederikssund er den mest erhvervsvenlige kommune i Nordsjælland

Dansk Byggeris årlige analyse af erhvervsvenligheen viser, at Frederikssund er den mest erhvervsvenlige kommune i Nordsjælland.

Analysen kigger på erhvervsvenligheden i landets 98 kommuner.

Sidste år løb Frederikssund som den første sjællandske kommune nogensinde med titlen som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune, men i år må Frederiksund se sig overhalet af ti jyske kommuner og ender dermed på 11. pladsen på landsplan. Frederikssun Kommunen er dog fortsat en mest erhvervsvenlige kommune i Nordsjælland.

Til gengæld er Fredensborg Kommune sprunget fra at være en af landets mindst erhvervsvenlige kommuner på plads nummer 97 ud af 98 kommuner til i år at indtage plads nummer 39.

– Konkurrencen er benhård, så det er virkelig flot at blive nummer 11 ud af 98 kommuner. Jeg er sikker på, at de i Frederikssund vil gøre, hvad de kan for at vinde det tabte tilbage og generobre titlen som Danmarks mest erhvervsvenlige kommune i 2020. Fredensborg er jo et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre at springe rigtig mange pladser frem, hvis man arbejder for sagen, siger formand for Dansk Byggeri Nordsjælland, Jørgen Simonsen.

Fremgangen i Fredensborg skyldes blandt andet, at kommunen er begyndt at holde årlige dialogmøder med det lokale erhvervsliv, har vedtaget en politik om at alle folkeskoleelever skal i erhvervspraktik, og at kommunen først beder virksomheder, der skal arbejde for kommunen, om at stille med en bankgaranti ved opgaver til 1.000.000 kroner eller mere.

I Nordsjælland ligger også dette års styrtdykker, nemlig Gribskov Kommune, som er faldet hele 54 pladser ned af ranglisten fra plads nummer 19 i 2018 til plads nummer 73 i år.

– Det er brandærgerligt, men der er bare områder, hvor det er gået tilbage. Fx er ventetiden på en byggetilladelse steget markant, indkomstskatten er steget, og kommunen holder sjældent møder med det lokale erhvervsliv. Samtidig er der mange kommuner, som har gjort sig mere umage og overhalet Gribskov. Men hvis Gribskov trækker i arbejdstøjet og gør noget for at forbedre erhvervsvenligheden, så har de mulighed for at overhale dem alle sammen til næste år, ligesom Fredensborg har gjort, siger Jørgen Simonsen.

Hørsholm og Allerød ligger også i den mindre erhvervsvenlige ende på henholdsvis plads nummer 88 og 85. Halsnæs ligger som nummer 75 og Gribskov som nummer 73.

– Her er gode muligheder for at gøre det bedre til næste år, og den mulighed håber jeg, at kommunerne vil gribe. Med erhvervsvenlighed kommer nemlig glade virksomheder, der skaber vækst og arbejdspladser. Jeg glæder mig til at besøge borgmestrene i den kommende tid, hvor vi blandt andet skal snakke om, hvad kommunerne kan gøre for at give virksomhederne bedre vilkår, siger Jørgen Simonsen.

Helsingør på plads nummer 33, Fredensborg på plads nummer 39, Hillerød på plads nummer 40 og Furesø på plads nummer 49 ligger alle i den mest erhvervsvenlige halvdel af landets kommuner.